10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η προσωπική και επαγγελματική μας ευημερία, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς σκεφτόμαστε και ενεργούμε στην καθημερινότητά μας

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2024

Η ψυχική μας υγεία βασίζεται στην συναισθηματική και την κοινωνική μας ευημερία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Είναι αυτή που μας επιτρέπει να «ανθίζουμε» στη ζωή μας, να αξιοποιούμε δηλαδή τις ικανότητές μας, να είμαστε καλοί γονείς, σύντροφοι, φίλοι, παραγωγικοί στην εργασία μας, να προσφέρουμε στους γύρω μας και να αντλούμε ικανοποίηση από αυτό. Η ψυχική μας υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σωματικής μας υγείας και είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση ισορροπημένων διαπροσωπικών σχέσεων. Καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το στρες, το πώς συμπεριφερόμαστε και σχετιζόμαστε με τους άλλους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις.

Ψυχική υγεία για όλους!

Η 10η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και δράση, σε μια εποχή όπου οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί, το αυξημένο στρες και οι ατελείωτες απαιτήσεις της καθημερινότητας, εντείνουν την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών και νοσημάτων. H ημέρα αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για υποστήριξη και πρόσβαση σε φροντίδα και υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλους, ενώ ειδικά φέτος δίνει προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Προφίλ Υγείας 2023 της χώρας μας, που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίστηκε σε επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (ΙΗΜΕ), το 19% - δηλαδή σχεδόν ένα στα πέντε άτομα - αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής υγείας το 2019. Ποσοστό που, κατά τους επιστήμονες, ήταν το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ. Ως συνηθέστερες ψυχικές διαταραχές στην Ελλάδα, καταγράφονται οι καταθλιπτικές διαταραχές – που φάνηκε να σχετίζονται μεταξύ άλλων και με την οικονομική αβεβαιότητα - και οι αγχώδεις διαταραχές.

Η πανδημία στη συνέχεια, με την απομόνωση και την αβεβαιότητα που την συνόδευαν, φάνηκε να επιδείνωσε τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την κακή ψυχική υγεία. Ανέδειξε μάλιστα τη σχέση μεταξύ της αβέβαιης οικονομικής κατάστασης και του αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης, σημαίνοντας συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως γνωστόν, οι ψυχικές διαταραχές δεν επηρεάζουν μόνο το άτομο που νοσεί, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγικότητα, συμπεριφορικά προβλήματα, αύξηση του κοινωνικού κόστους και επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Πώς μπορούμε να τονώσουμε την ψυχική μας υγεία;

Όπως ακριβώς φροντίζουμε τη σωματική μας υγεία μέσα από ένα υγιεινό μοτίβο διατροφής και σωματικής άσκησης, οφείλουμε να φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία, τονίζουν οι επιστήμονες. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο και τον χώρο για να το κάνουμε αυτό, θέτοντας τις απαραίτητες προτεραιότητες. Και η υγεία μας, σωματική και ψυχική, πρέπει να βρίσκεται πάντα σε πρώτο πλάνο. Ιδού λοιπόν, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη νοητική μας διαύγεια και την ψυχική μας ευεξία:

  1. Συχνή σωματική άσκηση Η σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών - των ορμονών της ευεξίας.

  2. Κοινωνική δραστηριότητα Η υποστήριξη από φίλους, την οικογένεια ή από κοινωνικές ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του ανήκειν.

  3. Εξειδικευμένη στήριξη Η συμβουλή ενός ψυχολόγου ή ψυχιάτρου δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού, καθώς μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

  4. Ενσυνειδητότητα (mindfulness) Η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας και η διαχείριση του άγχους μέσω διαλογισμού ή γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας.

  5. Προγραμματισμένη ξεκούραση Η αποφυγή έκθεσης σε συνθήκες συνεχούς στρες και η διατήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής με επαρκή χρόνο για ξεκούραση, χαλάρωση και ποιοτικό ύπνο, είναι κρίσιμης σημασίας για τη ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Εμείς, στην Εθνική Ασφαλιστική, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και την πολύτιμη βοήθεια της Hellas ΕΑΡ, προσφέρουμε στους εργαζομένους μας μια σειρά από σεμινάρια και προγράμματα υποστήριξης για αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες, χαλάρωση και ενίσχυση της ψυχικής τους ευεξίας.

Share it!