14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Μια ημέρα με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο 💙

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον διαβήτη, μια νόσο που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Από φέτος, και για τα δύο επόμενα χρόνια, στο επίκεντρο της «μπλε» ημέρας με σύμβολο το χαρακτηριστικό κορδελάκι, θα βρίσκεται ο διαβήτης και η ευζωία στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση γύρω από τις επιπτώσεις της νόσου τόσο στη σωματική, όσο και στη νοητική υγεία των ατόμων που πάσχουν από αυτήν.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το wellbeing των ασθενών με διαβήτη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της υγείας τους, καθώς τα υψηλά επίπεδα στρες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Εκτιμάται ότι πάνω από ένα στα τρία άτομα με διαβήτη, βιώνει κάποια μορφή αγωνίας ή στρες, ενώ πολλοί είναι οι ασθενείς που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να διατηρήσουν μια θετική στάση ζωής λόγω διαρκούς στρες σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους.

Διαβήτης & Πρόληψη

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί προτείνουν:

  1. Τη διατήρηση ενός υγιειούς σωματικού βάρους, μέσω της μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε δημητριακά ολικής άλεσης και φυτικές ίνες και φτωχής σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

  2. Την ενσωμάτωση της συχνής σωματικής άσκηση στην καθημερινότητά μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι 30 λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα, όπως π.χ. περπάτημα ή ποδηλασία, ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα είναι αρκετά για να προσφέρουν προστατευτική δράση. Ακόμα, οι ασκήσεις αντίστασης, όπως π.χ. τα βάρη, φαίνεται ότι μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, ενώ παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

  3. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές σε ήδη διαγνωσμένους ασθενείς. Η διακοπή του καπνίσματος, συνιστούν οι ειδικοί, μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη.

  4. Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  5. Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του προδιαβήτη, ο οποίος είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Σε περίπτωση που υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, όπως π.χ. οικογενειακό ιστορικό, παχυσαρκία ή υψηλή αρτηριακή πίεση, τότε ο γιατρός μας θα πρέπει να μας καθοδηγήσει σχετικά με τις απαραίτητες εξετάσεις.

  6. Τα επίπεδα του στρες είναι πολύ σημαντικά, καθώς το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες -, οδηγώντας έτσι σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η σωματική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην ψυχολογική αποφόρτιση και στην αποτελεσματική διαχείριση του στρες.

Η σωστή ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη, τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους γύρω από την ασθένεια. Ενημερώσου, Ευαισθητοποιήσου, Πρόλαβε!

Share it!