Ανανέωσε το σπίτι σου, ανέβασε την ψυχολογία σου!

Μικρές αλλαγές στον χώρο σου μπορούν να τονώσουν την καλή σου διάθεση μετά τις διακοπές, για έναν δημιουργικό χειμώνα

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2024

Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές και η απότομη προσγείωση από την χαλάρωση της παραλίας στις αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, συχνά οδηγούν σε πεσμένη διάθεση. Η ανανέωση του χώρου του σπιτιού μας μέσα από μερικά εύκολα και οικονομικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητά μας και την καλή μας διάθεση.

Ιδού λοιπόν μερικά tips εσωτερικής διακόσμησης για να «φρεσκάρεις» τον χώρο και την ψυχολογία σου:

Τακτοποίησε και «άνοιξε» τον χώρο σου 📦

Με τον καιρό μαζεύουμε στο σπίτι διάφορα αντικείμενα, διακοσμητικά, χρηστικά ή άλλου τύπου. Αν δεν κάνεις συχνά ξεκαθάρισμα – γνωστό και ως decluttering – τότε σίγουρα θα έχεις μαζέψει αντικείμενα που θα μπορούσες να αποχωριστείς. Αφιέρωσε μια μέρα και αποφάσισε τι θέλεις να κρατήσεις και τι δε σου χρησιμεύει πια. Τα αντικείμενα αυτά, μπορείς είτε να τα δωρίσεις σε κάποιον που τα έχει ανάγκη, ή να τα πουλήσεις εύκολα και γρήγορα διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων μεταχειρισμένων ειδών – ανάλογα με την αξία τους. Εάν πάλι βαριέσαι να κάνεις τη διαδικασία του ξεκαθαρίσματος μόνος, μπορείς να αναζητήσεις βοήθεια από τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ή από κάποιον επαγγελματία. Θα εκπλαγείς πόσο μπορεί να ανανεωθεί ο χώρος σου μετά από κάτι τέτοιο.

Βάψε τους τοίχους 🎨

Οι απαλοί και ουδέτεροι τόνοι στους τοίχους κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, ενώ δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για χαλάρωση και ηρεμία. Οι τόνοι του υπόλευκου, του μπεζ και του γκρίζου αποτελούν έναν ουδέτερο «καμβά» για οποιαδήποτε άλλη αισθητική παρέμβαση θέλουμε να κάνουμε π.χ. αλλαγές σε πίνακες ή αξεσουάρ στον χώρο. Για ένα πιο δραματικό αποτέλεσμα πάλι, μπορείς να επιλέξεις και να βάψεις έναν τοίχο του δωματίου σε έντονο χρώμα. Και μην ξεχνάς, αλλάζοντας το χρώμα στους τοίχους μπορείς εύκολα να ανανεώσεις τον χώρο σου, χωρίς να προβείς σε άλλες αγορές π.χ. έπιπλα κτλ.

Τοποθέτησε τον καναπέ στη σωστή θέση 🛋️

Αναδιοργανώνοντας τα έπιπλα στον χώρο μας μπορούμε να βελτιώσουμε τη ροή της ενέργειας σε αυτόν και να επιτύχουμε ένα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον. Για αυτό, τα έπιπλα του καθιστικού θα πρέπει να είναι τοποθετημένα με τρόπο ώστε να προάγουν την επικοινωνία και τον διάλογο. Για παράδειγμα, οι πολυθρόνες (αν υπάρχουν) θα πρέπει να βρίσκονται είτε στο πλάι σε σχήμα U, είτε απέναντι από τον καναπέ σε σχήμα H, ώστε όλοι οι καθήμενοι να διατηρούν οπτική επαφή μεταξύ τους. Ένα συχνό λάθος που κάνουμε – κυρίως σε μικρούς χώρους – είναι η τοποθέτηση όλων των επίπλων κατά μήκος του τοίχου. Σύμφωνα με τους διακοσμητές εσωτερικών χώρων, με τον τρόπο αυτόν μπορεί να θεωρούμε ότι κάνουμε το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, όμως στην πραγματικότητα, τα έπιπλα που «αιωρούνται» στο κέντρο του δωματίου και μακριά από τους τοίχους δημιουργούν την αίσθηση ότι ο χώρος μας είναι μεγαλύτερος.

Άνοιξε τα παράθυρα στον ήλιο 🌞

Το φυσικό φως είναι πολύ σημαντικό για την καθημερινή μας ευεξία. Ανανεώνοντας τις βαριές κουρτίνες σου με ημιδιάφανες, μπορείς εύκολα να αλλάξεις το ύφος του σπιτιού σου. Οι ανοιχτόχρωμες επιλογές σε βαμβακερά, λινά ή μεταξωτά υφάσματα χαρίζουν στον χώρο σου κομψότητα, ενώ μια επίσης πολύ καλή, μοντέρνα και πιο οικονομική λύση αποτελούν τα πάνελ και τα στόρια.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου 🪞

Ένας καθρέφτης μπορεί να κάνει τον χώρο μας να φαίνεται πιο μεγάλος και πιο φωτεινός, καθώς δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το δωμάτιο «συνεχίζεται» και αντανακλά το φως που εισέρχεται σε αυτό. Ωστόσο, η λάθος θέση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτό, καλό είναι μην τοποθετούμε τους καθρέφτες ακριβώς απέναντι από παράθυρα ή μπαλκονόπορτες, αλλά παράλληλα με αυτά. Για μια θετική ροή φωτός στον χώρο, δεν θέλουμε να αντανακλάται το εξωτερικό φως πίσω στην πηγή του. Ακόμα, οι ογκώδεις και βαριοί καθρέφτες θα πρέπει να στερεώνονται στον τοίχο προς αποφυγήν ατυχημάτων.

Άναψε το φως 💡

Ο σωστός φωτισμός του χώρου παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την ατμόσφαιρα και το πόσο φιλόξενος μοιάζει. Για χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και παράλληλα δυνατό φως, αντικατέστησε τους κλασικούς λαμπτήρες με λάμπες LED. Η επιλογή του λεγόμενου φωτός ημέρας, μπορεί να χαρίσει τον χώρο μας ένα πιο φυσικό και δυνατό φως χωρίς να κουράζει. Προσθέτοντας ένα φωτιστικό δαπέδου ή μικρότερα επιτραπέζια φωτιστικά σε διάφορα σημεία του σαλονιού μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν απαλό και ευχάριστο φωτισμό. Στην κουζίνα πάλι, ή σε χώρους με επιφάνειες εργασίας μπορούμε να επιλέξουμε σποτάκια LED, ή κρυφό φωτισμό (π.χ. σε ράφια κτλ.). Τέλος, αλλάζοντας απλά το καπέλο ενός φωτιστικού (επιτραπέζιο, επιδαπέδιο ή ακόμα και οροφής) μπορούμε εύκολα και οικονομικά να προσθέσουμε μια νέα νότα ανανέωσης στον χώρο μας.

Κρέμασε τους πίνακες σωστά 🖼️

Η επιλογή των έργων τέχνης που βάζουμε στο σπίτι μας αποτελεί πολύ προσωπική υπόθεση και κυρίως θέμα γούστου. Ο τρόπος τοποθέτησής τους όμως, καλό είναι να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Σε έναν μεγάλο άδειο τοίχο, για παράδειγμα, μπορούμε να επιλέξουμε μεγαλύτερους πίνακες ή μια σύνθεση από μικρότερα κάδρα διατηρώντας ισορροπημένες αποστάσεις μεταξύ τους. Καλό είναι το ύψος της μέσης τους να βρίσκεται πάντα στο ύψος των ματιών μας, ώστε να μην κάνουμε το λάθος να τους κρεμάμε ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά.

Βάλε το πράσινο στο σπίτι σου 🪴

Τα φυτά εσωτερικού χώρου πέρα από το να κοσμούν με χάρη το δωμάτιο, φιλτράρουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Εκμεταλλεύσου σημεία όπως άδειες γωνιές π.χ. στο σαλόνι και στην τραπεζαρία και προσέθεσε το φυτό που ταιριάζει στο στυλ σου, ανανεώνοντας τον χώρο σου απλά και εύκολα. Στην περίπτωση του υπνοδωματίου, μπορείς να επιλέξεις κάποιο φυτό που δεν χρειάζεται πολύ φως και προάγει τον καλό ύπνο απομακρύνοντας τοξίνες και απελευθερώνοντας οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας. Είναι ο χώρος όπου ζούμε την καθημερινότητά μας, βιώνουμε μοναδικές στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και νιώθουμε ασφάλεια. Εμείς, στην Εθνική Ασφαλιστική, φροντίζουμε για την προστασία της περιουσίας σου, της ψυχικής σου ηρεμίας και της οικογενειακής σου γαλήνης.

👉 Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα ασφάλειας σπιτιού Full Home & επωφελήσου για λίγο χρόνο ακόμα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου από την επιπλέον μείωση στον ΕΝΦΙΑ έως και 10%, υπό τις προϋποθέσεις του Νόμου 5045/2023.

Share it!