Back to school: μαθητές και γονείς εν δράσει!

To σχολείο ξεκινάει, η καθημερινότητα αλλάζει και μικροί και μεγάλοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις ✏️📚

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2024

Το πρώτο κουδούνι χτυπάει και μαζί ξεδιπλώνεται μια νέα καθημερινότητα τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς. Το σχολικό πρόγραμμα ξεκινάει δυναμικά συνοδευόμενο από νέες υποχρεώσεις και προκλήσεις, απαιτώντας την κατάλληλη αναδιοργάνωση και προετοιμασία. Πώς μπορούμε ως γονείς να στηρίξουμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να έχουν μια καλή και παραγωγική σχολική χρονιά;

Δημιουργήστε χώρο μελέτης και ανανεώστε γραφική ύλη

Καθορίστε έναν χώρο στο σπίτι όπου το παιδί θα μπορεί να μελετάει με άνεση και ησυχία. Προμηθευτείτε μια καλή ορθοπεδική καρέκλα που θα του προσφέρει σωστή στάση σώματος και ανανεώστε την γραφική ύλη ώστε να ανυπομονεί να την χρησιμοποιήσει.

«Σχολική» ρουτίνα ύπνου

Ο επαρκής νυχτερινός ύπνος είναι καίριας σημασίας για τις καλές σχολικές επιδόσεις. Μερικές μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, υιοθετήστε ένα νέο πρόγραμμα ύπνου, εισάγοντας σιγά-σιγά τα παιδιά στη νέα τους ρουτίνα.

Διαρκής επικοινωνία και θετική εικόνα για το σχολείο

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθιερώστε μια ανοιχτή επικοινωνία με τους δασκάλους και το σχολείο. Δημιουργήστε στο παιδί θετική εικόνα για την εκπαίδευση και το σχολείο του, δείχνοντας διαρκές ενδιαφέρον για τις σχολικές του επιδόσεις του και συμμετέχοντας σε σχολικές δράσεις.

Υγιεινές συνήθειες

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, όπως π.χ. ο επαρκής νυχτερινός ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η συχνή σωματική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου σχολικού του προγράμματος και να καταγράψει καλύτερες επιδόσεις.

Τεχνολογία με μέτρο

Οριοθετήστε τον χρόνο χρήσης «έξυπνων» συσκευών, ώστε να μην επηρεάζονται η μελέτη και ο ύπνος του παιδιού.

Υπομονή, κατανόηση και συζήτηση

Η περίοδος της προσαρμογής στη νέα σχολική χρονιά επηρεάζει μικρούς και μεγάλους. Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας και διατηρήστε μια ανοιχτή επικοινωνία, ώστε να σας επικοινωνήσει τυχόν ανασφάλειες, φόβο ή στρες. Απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά, προβλήματα ύπνου και η γενικότερη απροθυμία για σχολείο, μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο άγχος ενδεχομένως λόγω των νέων αυξημένων σχολικών απαιτήσεων. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πιστεύει στον εαυτό του και να αναγνωρίζει τα δυνατά του σημεία και δημιουργήστε του το αίσθημα της ασφάλειας, αφήνοντάς το να σας επικοινωνεί τους προβληματισμούς του χωρίς κριτική.

Με τη βοήθεια της Hellas EAP και μια σειρά από ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα υποστήριξης και συμβουλευτικής, εμείς στην Εθνική Ασφαλιστική είμαστε δίπλα στους εργαζομένους μας, στηρίζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους, τόσο στο ξεκίνημα, όσο και κατά τη διάρκεια του νέου σχολικού έτους.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους! 🎒

Share it!