Καρκίνος του μαστού: η αξία της πρόληψης

Στον καρκίνο του μαστού δεν υπάρχει πρωτογενής πρόληψη, ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο συχνός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2024
Σύμβολο Καμπάνιας
Σύμβολο Καμπάνιας

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως, και αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, αν και εμφανίζεται σπανιότερα στους τελευταίους. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν καθοριστικά βήματα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με τον ετήσιο διαγνωστικό έλεγχο, μπορούν να αποβούν σωτήριοι.

Αυτοεξέταση και τακτικός έλεγχος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο τακτικός έλεγχος αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινούν με αυτοεξέταση του μαστού από την ηλικία των 20 ετών και να παρακολουθούν για οποιεσδήποτε αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθος ή την υφή του μαστού τους, καθώς και για την ύπαρξη όζων ή εξιδρώματος από τη θηλή.

Οι γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών θα πρέπει να συζητούν με τον γιατρό τους την έναρξη της ετήσιας μαστογραφίας, ανάλογα με τον προσωπικό και οικογενειακό τους ιστορικό. Από τα 45 έως τα 54 έτη συνιστάται ετήσια μαστογραφία. Απο την ηλικία των 55 ετών και έπειτα η μαστογραφία, πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού, μπορεί να γίνεται ανά διετία ή να συνεχίζεται ετησίως ανάλογα με τις ανάγκες ή τον κίνδυνο της ασθενούς.

Ορισμένοι άνθρωποι, λόγω συγκεκριμένων γενετικών παραγόντων (μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται γενετικός έλεγχος και να υπάρχει σχετική καθοδήγηση από τον γιατρό γύρω από τα πιθανά προληπτικά μέτρα (π.χ. αυξημένη παρακολούθηση, προληπτική μαστεκτομή).

«Ασπίδα» ο υγιεινός τρόπος ζωής

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καθώς «θωρακίζει» τον οργανισμό. Η υγιεινή διατροφή - πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και φτωχή σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ -, η συχνή σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, όπως επίσης η αποφυγή έκθεσης σε άσκοπη ακτινοβολία και λήψης ορμονών, περιορίζουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Η μακροχρόνια λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι γυναίκες που σκέφτονται να ξεκινήσουν ορμονοθεραπεία θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους γύρω από τα οφέλη, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους, και αν αυτή κρίνεται απαραίτητη να προχωρούν με τη μικρότερη δυνατή δόση, για όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σωστή ενημέρωση και στήριξη κατά του φόβου

Η σωστή ενημέρωση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φόβου και του άγχους γύρω από την ασθένεια. Επίσης, η υποστήριξη από ομάδες αλληλοβοήθειας και ειδικούς μπορεί να είναι πολύτιμη για τόσο για τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ή έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια, αλλά και τους οικείους τους.

Δίπλα σου, για να μπορείς να συνεχίζεις! 🩷

Στην Εθνική Ασφαλιστική, είμαστε εδώ για τις γυναίκες-«μαχήτριες» του καρκίνου του μαστού. Από το 2022 έως σήμερα, έχουμε βρεθεί στο πλευρό σχεδόν 5.000 ασφαλισμένων μας με κακοήθη νεοπλάσματα μαστού. Μέσα από τα προγράμματα Ασφάλισης Υγείας Full Health Διάγνωση και Full Health, προσφέρουμε μια σειρά από πολύτιμες καλύψεις και παροχές στους ασφαλισμένους μας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης της νόσου.

Για ένα μέλλον με λιγότερες θετικές διαγνώσεις!

Share it!