Πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό το καλοκαίρι

Δέκα βήματα για να κρατήσεις τη ζέστη έξω, όταν η θερμοκρασία χτυπάει «κόκκινο» 🌡️

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2024

Ο υδράργυρος ανεβαίνει και η ανάγκη για δροσιά στο σπίτι μεγαλώνει. Με τις νέες αυξήσεις στην ενέργεια να πιέζουν τον οικιακό προϋπολογισμό, χρειάζεται έξυπνη διαχείριση προκειμένου ο εσωτερικός χώρος της κατοικίας μας να παραμένει δροσερός χωρίς να μας στοιχίζει μια περιουσία. Εμείς, μοιραζόμαστε μαζί σου 10 έξυπνες συμβουλές για να κρατήσεις τη ζέστη έξω από το σπίτι και την... τσέπη σου:

  • Κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες: Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες αποτελούν τις κύριες πηγές εισροής ηλιακού φωτός αλλά και ζέστης στο σπίτι. Κρατώντας παντζούρια και κουρτίνες κλειστά, ειδικά κατά τις μεσημβρινές ώρες, βοηθάμε στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σπιτιού σε χαμηλότερα επίπεδα.

  • Σωστή μόνωση: Εξέτασε την κατάσταση της μόνωσης στους τοίχους, την οροφή και τα παράθυρα της κατοκίας σου. Τα σύγχρονα κουφώματα με διπλά τζάμια είναι μια εξαιρετική επένδυση, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της δροσιάς του χώρου σου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και της ζεστασιάς κατά τους χειμερινούς μήνες.

  • Τέντες και σκίαστρα: Μην ξεχάσεις να κατεβάσεις την τέντα του σπιτιού σου από το πρωί, ώστε να περιορίσεις ακόμα περισσότερο τη ζέστη στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας σου. Η σκιά θα ρίξει ελαφρώς τη θερμοκρασία κι έτσι το σπίτι δεν θα «βράζει», όπως αν ήταν εκτεθημένο στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

  • Πες «όχι» σε συσκευές που παράγουν θερμότητα: Συσκευές που παράγουν θερμότητα όπως π.χ. ο φούρνος και το σίδερο, αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Για τις μέρες του καύσωνα, προτίμησε για το μεσημέρι ελαφριά, δροσερά πιάτα όπως π.χ. σαλάτες και παγωμένα φρούτα, και μαγείρεψε ή σιδέρωσε κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.

  • Σύμμαχοι τα φυτά εσωτερικού χώρου: Τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι. Εκτός από την ομορφιά και την ηρεμία που χαρίζουν στον χώρο σου, απορροφούν την υγρασία και δημιουργούν ένα πιο δροσερό περιβάλλον.

  • Ανοιχτά παράθυρα το βράδυ: Τις βραδινές ώρες, όταν δροσίσει άνοιξε τα παράθυρα και άσε το καλοκαιρινό αεράκι να μπει στο σπίτι. Μπορείς να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο η ροή του αέρα με τη βοήθεια ανεμιστήρων δαπέδου ή οροφής.

  • Ανοιχτόχρωμα χρώματα και δροσερά υφάσματα: Τα ανοιχτόχρωμα χρώματα αντανακλούν το ηλιακό φως και διατηρούν το σπίτι πιο δροσερό. Για την εσωτερική διακόσμηση του χώρου σου, προτίμησε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις για τους τοίχους σου και δροσερά υφάσματα για τις κουρτίνες και τα έπιπλά σου. Ακόμα και αν ο καναπές σου είναι «ζεστός» για το καλοκαίρι, ντύσε τον με ένα βαμβακερό ριχτάρι ή σεντόνι και θα διαπιστώσεις αμέσως τη διαφορά.

  • Προτίμησε λάμπες νέας γενιάς: Αν δε μπορείς να εντοπίσεις την πηγή της θερμότητας στο σπίτι σου, τότε ίσως αυτή να βρίσκεται στο... ταβάνι. Αντικαθιστώντας λαμπτήρες πυρακτώσεως ή αλογόνου με LED, μπορείς να βελτιώσεις άμεσα τόσο τη θερμοκρασία του χώρου σου, όσο και το ύψος της ενεργειακής σου κατανάλωσης.

  • Ανεμιστήρες οροφής: Οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν μια εξαιρετική λύση για τη διατήρηση της κυκλοφορίας του αέρα. Βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας, ενώ διανέμουν τον δροσερό αέρα ομοιόμορφα στον χώρο, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια από τα κλιματιστικά.

  • «Ανέβασε» το κλιματιστικό και ρίξε τον λογαριασμό: Αν η ζέστη είναι τόσο έντονη που η χρήση κλιματιστικού απαιτείται, τότε φρόντισε να ρυθμίσεις τη μονάδα σου στους 24-27oC. Ανεβάζοντας ακόμα και έναν βαθμό τον θερμοστάτη σε συνθήκες καύσωνα, μπορείς να μειώσεις το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού σου ακόμα και κατά 10%.

Εσύ, φρόντισε να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό. Εμείς, στην Εθνική Ασφαλιστική με το Πρόγραμμα Κατοικίας Full Home και ευρεία γκάμα από πρωτοποριακές καλύψεις για την προστασία του ακινήτου και του περιεχομένου του, φροντίζουμε για όλα τα υπόλοιπα.

Μάθε περισσότερα για να έχεις ένα όμορφο και δροσερό καλοκαίρι! 🌊

Share it!