Στην καρδιά του καλοκαιριού με υγεία

Απολαμβάνουμε τις διακοπές μας και προστατεύουμε τον οργανισμό μας 🍒

Αθήνα, 9 Αυγούστου 2024

Συνώνυμος των διακοπών, της θάλασσας και της χαλάρωσης, ο Αύγουστος καταλαμβάνει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Είναι ο μήνας που γεμίζει τις «μπαταρίες» μας 🔋, είναι όμως και η περίοδος όπου λόγω της υπερβολικής ζέστης, της καθημερινής έκθεσής μας στον ήλιο, της χαλάρωσης και των διατροφικών καταχρήσεων των διακοπών, μπορεί να συνοδεύεται από κινδύνους για την υγεία μας. Εμείς, σου προτείνουμε μια σειρά από εύχρηστες συμβουλές για να απολαύσεις τις διακοπές σου με ασφάλεια.

Κάτω από τον ήλιο 🌞

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής οι ακραίες συνθήκες καύσωνα γίνονται όλο και πιο συχνές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κατά τις μέρες όπου ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα ύψη – και ιδιαίτερα αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες - θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στον ήλιο (στην παραλία ή στην πόλη) ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, προς αποφυγή θερμοπληξίας ή θερμικής εξάντλησης.

Πέρα από την παρακολούθηση των τιμών της θερμοκρασίας, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε πλέον και τον Δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, o δείκτης αυτός αποτελεί ένα διεθνές μέγεθος έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας.

Για τον λόγο αυτόν, δεν ξεχνάμε ποτέ τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο και το αντηλιακό μας. Στην περίπτωση του τελευταίου μάλιστα, επιλέγουμε ένα προϊόν που προσφέρει ευρέως φάσματος αντηλιακή προστασία από ακτινοβολία UVA/UVB και δείκτη SPF30.

Κολύμπι και χαρά 🤿

Η καθημερινή σωματική άσκηση, ως γνωστόν, έχει πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Η κολύμβηση κατά τη διάρκεια των διακοπών – και όχι μόνο – θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο άσκησης για όλο το σώμα. Νέες επιστημονικές έρευνες ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι η κολύμβηση είναι τελικά πολλά περισσότερα από αυτό, καθώς τα οφέλη της επεκτείνονται και στον εγκέφαλο, προάγοντας τη νευρογένεση, ενισχύοντας τη γνωστική λειτουργία και βελτιώνοντας παράλληλα την ψυχική υγεία. Τελικά δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι δεν χορταίνουμε κολύμπι!

Ναι στο νερό 💧

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ιδρώνουμε συχνότερα με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ηλεκτρολύτες μας, έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό και ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα κοκτέιλ και οι παγωμένες μπύρες, μπορεί να μας δροσίζουν όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες, καλό είναι να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωσή τους καθώς το αλκοόλ προκαλεί την αφυδάτωση του οργανισμού μας.

Το καλοκαίρι στο πιάτο 🥗

Η ζέστη επιτάσσει ελαφριά κουζίνα και γενικότερα διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορούμε να επιλέξουμε δροσερά φρούτα και λαχανικά εποχής, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, να προσθέσουμε στη διατροφή μας περισσότερα αβγά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ψάρια, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αποφεύγουμε λιπαρές τροφές π.χ. τηγανιτά, λιπαρά τυριά, κρέμα γάλακτος κ.ά., και επιλέγουμε ελαιόλαδο με μέτρο αντί για βούτυρο.

Και αν τα μπάνια στη θάλασσα μας ανοίγουν την όρεξη, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε 5 μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα και όχι ένα μεγάλο, ώστε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας και να του προσφέρουμε την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται.

Καλοκαίρι χωρίς παγωτό όμως γίνεται; Για τους λάτρεις του είδους, οι διατροφολόγοι αναφέρουν ότι δε χρειάζεται να το στερούμαστε. Αντίθετα, θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα και την ποιότητα του παγωτού – ειδικά αν η κατανάλωσή του είναι συχνή. Μπορούμε ακόμα να παρασκευάζουμε το δικό μας σπιτικό παγωτό με βάση το γιαούρτι και τα φρέσκα φρούτα εποχής.

Ένα κουνούπι, κουνουπάκι 🦟

Το καλοκαίρι, η ζέστη σε συνδυασμό με τις συνθήκες υγρασίας (π.χ. σε κήπους, πισίνες κ.ά.) ευνοούν τα κουνούπια. Πέρα από έντονο κνησμό, οίδημα και ερεθισμό στο δέρμα, τα μολυσμένα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες και για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας.

Για ευχάριστες βόλτες στην εξοχή και μεθυστικό ύπνο χωρίς το επίμονο βουητό τους στα αφτιά μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε στο δέρμα μας ένα εντομοαπωθητικό προϊόν, κατά προτίμηση φυσικής προέλευσης, να χρησιμοποιήσουμε λεβάντα, βασιλικό ή έλαιο από θυμάρι με έντονη αντικουνουπική δράση. Οι σίτες σε πόρτες και παράθυρα και οι κουνουπιέρες (στην περίπτωση μικρών παιδιών), μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά σε περιοχές που πλήττονται από κουνούπια, χαρίζοντάς μας αποτελεσματική προστασία.

🏖️Εσύ, φρόντισε να περάσεις καλά στις διακοπές σου κι εμείς στην Εθνική Ασφαλιστική, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και μετά το καλοκαίρι κάνοντας πράξη την ασφάλεια στην υγεία.

Share it!